Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αγωνίζεστε να αποκτήσετε παιδί, δεν είστε μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση. Η υπογονιμότητα είναι ο ιατρικός όρος για την περίπτωση που δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος παρά το γεγονός ότι κάνετε συχνό σεξ χωρίς προφυλάξεις για τουλάχιστον ένα χρόνο για τα περισσότερα ζευγάρια.
Η υπογονιμότητα μπορεί να συμβεί εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας είτε σε εσάς είτε στον σύντροφό σας, ή ενός συνδυασμού παραγόντων που εμποδίζουν την εγκυμοσύνη. Αλλά πολλές ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.
Το κύριο σύμπτωμα της υπογονιμότητας είναι η μη επίτευξη εγκυμοσύνης. Μπορεί να μην υπάρχουν άλλα σαφή συμπτώματα. Ορισμένες γυναίκες με υπογονιμότητα μπορεί να έχουν ακανόνιστες περιόδους ή να μην έχουν καθόλου περιόδους. Και ορισμένοι άνδρες μπορεί να έχουν κάποια συμπτώματα ορμονικών προβλημάτων, όπως αλλαγές στην ανάπτυξη των μαλλιών ή στη σεξουαλική λειτουργία.
Πολλά ζευγάρια τελικά θα συλλάβουν – με ή χωρίς θεραπεία.
Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες καλό θα ήταν να μιλήσουν με τον γυναικολόγο νωρίτερα εάν:
Αντίστοιχα, οι άνδρες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό εάν έχουν:
Όλα τα βήματα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και της γονιμοποίησης πρέπει να συμβούν σωστά για να μείνετε έγκυος. Η ωορρηξία είναι η απελευθέρωση ενός ωαρίου από μια ωοθήκη. Η γονιμοποίηση είναι όταν το ωάριο και το σπέρμα ενώνονται για να σχηματίσουν ένα έμβρυο. Μερικές φορές, τα προβλήματα που προκαλούν υπογονιμότητα στα ζευγάρια είναι παρόντα κατά τη γέννηση. Άλλες φορές, αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή.
Τα αίτια υπογονιμότητας μπορεί να επηρεάζουν τον έναν ή και τους δύο συντρόφους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορεί να βρεθεί καμία αιτία.
Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου τόσο για την ανδρική όσο και για τη γυναικεία υπογονιμότητα είναι οι ίδιοι. Περιλαμβάνουν:
Ορισμένοι τύποι υπογονιμότητας δεν μπορούν να προληφθούν. Όμως, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Κάντε συχνά σεξ αμέσως μετά τη διακοπή της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας. Μία από τις ωοθήκες απελευθερώνει συνήθως ένα ωάριο στη μέση του κύκλου – στα μισά του δρόμου μεταξύ των εμμήνων περιόδων – για τα περισσότερα άτομα με εμμηνορροϊκούς κύκλους που απέχουν μεταξύ τους περίπου 28 ημέρες. Είναι ιδανικό να κάνετε σεξ κάθε μέρα ξεκινώντας 5 έως 7 ημέρες πριν από την απελευθέρωση του ωαρίου. Συνεχίστε μέχρι δύο ημέρες μετά την ωορρηξία.
Σταματήστε το κάπνισμα. Ο καπνός έχει πολλές κακές επιπτώσεις στη γονιμότητα. Είναι επίσης τρομερός για την υγεία σας και την υγεία του αγέννητου μωρού.
Μείνετε μακριά από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αυτές οι ουσίες μπορεί να σας κάνουν λιγότερο πιθανό να συλλάβετε και να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.
Περιορίστε την καφεΐνη. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την καφεΐνη όταν προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλοί ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνετε περισσότερα από 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για τις ποσότητες καφεΐνης.
Ασκηθείτε με ασφάλεια. Η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για την καλή υγεία. Αλλά η πολύ έντονη γυμναστική μπορεί να προκαλέσει την περίοδο σας να συμβαίνει λιγότερο συχνά ή να εξαφανιστεί, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.
Φτάστε σε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό ή το ελλιπές βάρος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σας και να προκαλέσει υπογονιμότητα.
Πριν από τις εξετάσεις υπογονιμότητας, ο γιατρός θα προσπαθεί να κατανοήσει τις σεξουαλικές σας συνήθειες. Ενδέχεται να σας προταθούν συστάσεις για να βελτιωθούν οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Αλλά σε ορισμένα υπογόνιμα ζευγάρια, δεν εντοπίζεται σαφής αιτία. Αυτό ονομάζεται ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Η ανδρική γονιμότητα εξαρτάται από τους όρχεις που παράγουν αρκετό υγιές σπέρμα. Οι εξετάσεις για την ανδρική υπογονιμότητα προσπαθούν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν θεραπεύσιμα προβλήματα.
Μπορεί να υποβληθείτε σε φυσική εξέταση που περιλαμβάνει έλεγχο των γεννητικών σας οργάνων. Οι ειδικές εξετάσεις υπογονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Η γονιμότητα των γυναικών βασίζεται στις ωοθήκες που απελευθερώνουν υγιή ωάρια. Η αναπαραγωγική οδός πρέπει να αφήσει ένα ωάριο να περάσει στις σάλπιγγες και να ενωθεί με το σπέρμα. Στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο πρέπει να ταξιδέψει στη μήτρα και να προσκολληθεί.
Μπορεί να υποβληθείτε σε φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής πυελικής εξέτασης. Οι εξετάσεις υπογονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Απεικονιστικές εξετάσεις. Το υπερηχογράφημα πυέλου αναζητά ασθένειες της μήτρας ή των ωοθηκών. Μερικές φορές χρησιμοποιείται μια εξέταση που ονομάζεται υπερηχογράφημα έγχυσης φυσιολογικού ορού για να δει λεπτομέρειες στο εσωτερικό της μήτρας που δεν μπορούν να φανούν σε ένα κανονικό υπερηχογράφημα. Μια άλλη ονομασία για την εξέταση έγχυσης φυσιολογικού ορού είναι ηχοϋστερογράφημα.
Σπάνια, οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Δεν είναι απαραίτητο να υποβληθούν όλοι ή ακόμη και πολλοί από αυτούς τους ελέγχους πριν βρεθεί η αιτία της υπογονιμότητας. Εσείς και ο γιατρός αποφασίζετε ποιες εξετάσεις θα κάνετε και πότε.
Η θεραπεία της υπογονιμότητας εξαρτάται από:
Εάν η εγκυμοσύνη δεν επέλθει μετά από ένα χρόνο σεξ χωρίς προφυλάξεις, τα ζευγάρια συχνά μπορούν ακόμη να μείνουν έγκυα μέσω θεραπειών υπογονιμότητας μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η θεραπεία των ανδρών για γενικά σεξουαλικά προβλήματα ή έλλειψη υγιούς σπέρματος μπορεί να περιλαμβάνει:
Η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART – Assisted reproductive technology) είναι οποιαδήποτε θεραπεία γονιμότητας κατά την οποία γίνεται χειρισμός του ωαρίου και του σπέρματος.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι η πιο κοινή τεχνική ART. Ορισμένα από τα βασικά βήματα σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνουν:
Μερικές φορές, σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιούνται και άλλες τεχνικές, όπως:
Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί άγνωστοι παράγοντες. Το ταξίδι μπορεί να έχει σοβαρό συναισθηματικό φόρτο. Αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε:
© 2024 – Πολιτική Απορρήτου
ObGyn Dr. Videnmaier Alexandros