Συμπληρώματα για τη διασφάλιση φυσιολογικής εγκυμοσύνης Είμαστε αυτό που τρώμε. Το σώμα μας είναι το αποτέλεσμα της τροφής που λαμβάνουμε. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι μύθος ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να "τρώτε για δύο". Αντίθετα, πρέπει να βελτιώσετε την ποιότητα του φαγητού και όχι την ποσότητα του φαγητού. Αν και η πλειονότητα των αναγκών μας καλύπτεται από τη διατροφή μας, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ακόλουθα βασικά θρεπτικά συστατικά λαμβάνονται ως συμπληρώματα μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή.

Συμπληρώματα διατροφής στην Εγκυμοσύνη

Συμπληρώματα για τη διασφάλιση φυσιολογικής εγκυμοσύνης

Είμαστε αυτό που τρώμε. Το σώμα μας είναι το αποτέλεσμα της τροφής που λαμβάνουμε. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι μύθος ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να “τρώτε για δύο”. Αντίθετα, πρέπει να βελτιώσετε την ποιότητα του φαγητού και όχι την ποσότητα του φαγητού. Αν και η πλειονότητα των αναγκών μας καλύπτεται από τη διατροφή μας, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ακόλουθα βασικά θρεπτικά συστατικά λαμβάνονται ως συμπληρώματα μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή.

Η αύξηση και η ανάπτυξη του αναπτυσσόμενου μωρού (που επιστημονικά ονομάζεται έμβρυο) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή της μητέρας. Έτσι, είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγεται η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων, π.χ. η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα. Αποφύγετε την πρόσληψη οποιουδήποτε συμπληρώματος που περιέχει Βιταμίνη Α ειδικά κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Α πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από συνταγή ιατρού και απαιτούνται κυρίως σε γυναίκες με συμπτώματα νυχτερινής τύφλωσης.

Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν τη σημασία της πρόσληψης φυλλικού οξέος, σιδήρου και ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για τη φυσιολογική και βέλτιστη ανάπτυξη του μωρού.

1. Ασβέστιο

Απαιτείται για την οικοδόμηση ισχυρών οστών κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι επίσης εξίσου σημαντικό για τη δύναμη και τη θρέψη των εγκύων γυναικών. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι 1000mg. Είναι διαθέσιμο σε μορφές δισκίων στην αγορά. Διατροφικές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί κ.λπ.

2. Σίδηρος

Είναι πολύ σημαντικό το συμπλήρωμα σιδήρου για τις έγκυες γυναίκες, καθώς η πλειοψηφία των γυναικών πάσχει από χαμηλή αιμοσφαιρίνη (αναιμία). Η αναιμία στην εγκυμοσύνη συνδέεται με πολλές επιπλοκές όπως πρόωρος τοκετός, καθυστερημένη ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα, χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού κ.λπ. Η ημερήσια – συνιστώμενη δόση σιδήρου σε μια γυναίκα χωρίς αναιμία (αιμοσφαιρίνη > 11gm/dl) είναι περίπου 30 έως 60mg στοιχειακού σιδήρου. Στην αγορά διατίθενται πολλές κάψουλες, σιρόπια κ.λπ. που παρέχουν συμπληρώματα σιδήρου. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα παντζάρια, το ρόδι, το μήλο, τα πουλερικά, τα ψάρια κ.λπ.

3. Φολικό οξύ

Είναι επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β9. Η έλλειψή του ευθύνεται για ελαττώματα στη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου (γνωστά ως Neural Tube Defects – NTDs). Ως εκ τούτου, συνιστάται να ξεκινήσετε την πρόσληψη 500mcg φυλλικού οξέος τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης. Σε ζευγάρια με προηγούμενη εγκυμοσύνη με NTDS, διαβητικές έγκυες γυναίκες, γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα για την επιληψία ή τον HIV, η συνιστώμενη δόση φυλλικού οξέος είναι 5mg μία φορά την ημέρα, η οποία πρέπει να αρχίσει τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την εγκυμοσύνη και να συνεχιστεί τουλάχιστον για τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα φιστίκια, το μπρόκολο, τα φασόλια κ.λπ.

4. Βιταμίνη D

Είναι επίσης απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών. Προάγει επίσης την υγιή όραση και το δέρμα. Το σώμα μας είναι σε θέση να παράγει μόνο του τη Βιταμίνη D με την έκθεση στο ηλιακό φως. Ως εκ τούτου, η καθημερινή έκθεση στο ηλιακό φως νωρίς το πρωί είναι εξίσου ευεργετική για τις εγκύους.

5. Ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα

Πρόκειται για ένα είδος λιπαρών, που βρίσκονται φυσικά σε πολλά είδη ψαριών. Τα ωμέγα-3 είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών πριν και μετά τη γέννηση. Ιδιαίτερα σημαντικά για τις χορτοφάγους γυναίκες, διατίθενται σε μορφή κάψουλας στην αγορά. Ορισμένα ψάρια έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου από άλλα. Ως εκ τούτου, τα μεγαλύτερα ψάρια έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου καθώς έχουν ζήσει περισσότερο χρόνο & τρέφονται με άλλα ψάρια. Επίσης, είναι καλύτερο να συμπεριλάβετε ψάρια γλυκού νερού που καλλιεργούνται τοπικά σε λίμνη κ.λπ. αντί για ψάρια θαλασσινού νερού. Τα ψάρια που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η ρέγγα (Hilsa), ο σολομός (Raavas) Pzollock, το γατόψαρο (Singhara), τα χτένια, ο μπακαλιάρος, το καβούρι, το μύδι και το πλατύψαρο με μέγιστη πρόσληψη έως 340 γραμμάρια την εβδομάδα.

6. Βιταμίνη Β12

Η έλλειψή της σχετίζεται με κίνδυνο αποβολής, χαμηλό βάρος γέννησης, περιορισμένη ανάπτυξη του μωρού κ.λπ. Είναι επίσης υπεύθυνη για χαμηλή αιμοσφαιρίνη (αναιμία) σε ορισμένες περιπτώσεις. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 2,6 mcg. Οι κοινές πολυβιταμίνες που διατίθενται στην αγορά περιέχουν την κατάλληλη δόση βιταμίνης Β12. Το συμπλήρωμά της είναι και πάλι πιο σημαντικό για τους χορτοφάγους, καθώς οι κύριες διατροφικές πηγές της βιταμίνης Β12 είναι το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά κ.λπ.

7. DHA (Δοκοσαεξανοϊκό οξύ)

Αυτά τα λιπαρά οξέα έχει βρεθεί ότι είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού πριν και μετά τη γέννηση. Τα ψάρια αποτελούν και πάλι μια πλούσια πηγή DHA. Για τις χορτοφάγους γυναίκες είναι απαραίτητο να καλύπτουν τις απαιτήσεις του μέσω συμπληρωμάτων. Η συνιστώμενη δόση είναι 200 mg ημερησίως και διατίθεται σε διάφορες μάρκες μαζί με φυλλικό οξύ.

8. Βιταμίνη C

Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το λάιμ κ.λπ. Ως επί το πλείστον οι ανάγκες σε βιταμίνη C μπορούν να καλυφθούν με διατροφή πλούσια σε παραπάνω πηγές τροφίμων. Η λήψη ενός ποτηριού χυμού πορτοκαλιού ή λεμονάδας ειδικά με κάψουλα σιδήρου βοηθά στην κάλυψη των απαιτήσεων σε βιταμίνη C καθώς και στην ενίσχυση της εντερικής απορρόφησης του σιδήρου.