Το τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ ή Τεστ Pap), είναι μια διαδικασία για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Το τεστ Παπ περιλαμβάνει τη συλλογή κυττάρων από τον τράχηλό σας - το κάτω, στενό άκρο της μήτρας σας που βρίσκεται στην κορυφή του κόλπου σας. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το τεστ Παπ σας δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης. Το τεστ Παπανικολάου μπορεί επίσης να ανιχνεύσει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας σας που υποδηλώνουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος στο μέλλον. Η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των μη φυσιολογικών κυττάρων με το τεστ Παπ είναι το πρώτο βήμα για την αναχαίτιση της πιθανής ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τεστ Pap

Το τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ ή Τεστ Pap), είναι μια διαδικασία για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Περιλαμβάνει τη συλλογή κυττάρων από τον τράχηλό σας – το κάτω, στενό άκρο της μήτρας σας που βρίσκεται στην κορυφή του κόλπου σας.

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το τεστ Παπ σας δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας σας που υποδηλώνουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος στο μέλλον. Η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των μη φυσιολογικών κυττάρων με το τεστ Παπ είναι το πρώτο βήμα για την αναχαίτιση της πιθανής ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Γιατί γίνεται;

Το τεστ Παπανικολάου (ή επίχρισμα Παπανικολάου) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Γίνεται συνήθως σε συνδυασμό με μια πυελική εξέταση. Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών, το τεστ Παπανικολάου μπορεί να συνδυαστεί με μια εξέταση για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) – μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το τεστ HPV μπορεί να γίνει αντί για το τεστ Παπανικολάου.

Ποιος πρέπει να κάνει Τεστ Pap;

Εσείς και ο γυναικολόγος σας μπορείτε να αποφασίσετε πότε ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε το τεστ Παπανικολάου και πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε το τεστ.

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να ξεκινάει στην ηλικία των 21 ετών.

Πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Συνιστάται γενικά την επανάληψη του τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο για γυναίκες ηλικίας 21 έως 70 ετών.

Οι γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε δύο χρόνια, εάν η διαδικασία συνδυάζεται με έλεγχο για HPV. Ή μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν εξέταση HPV αντί για το τεστ Παπανικολάου.

Εάν έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, μπορεί να σας συστηθεί συχνότερα τεστ Παπανικολάου, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή ένα επίχρισμα Παπανικολάου που έδειξε προκαρκινικά κύτταρα
  • Έκθεση σε διαιθυλστιλβεστρόλη (DES) πριν από τη γέννηση
  • Λοίμωξη από τον ιό HIV
  • Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων, χημειοθεραπείας ή χρόνιας χρήσης κορτικοστεροειδών
  • Ιστορικό καπνίσματος

Ποιος μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει το Test Pap;

Σε ορισμένες περιπτώσεις μια γυναίκα και ο γιατρός της μπορεί να αποφασίσουν να σταματήσουν τις εξετάσεις Παπανικολάου, όπως:

  • Μετά από ολική υστερεκτομή. Μετά από ολική υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου της μήτρας).
    Εάν η υστερεκτομή σας έγινε για μια μη καρκινική πάθηση, όπως ινομυώματα της μήτρας, μπορεί να μπορείτε να διακόψετε τα συνήθη τεστ Παπανικολάου.
    Εάν όμως η υστερεκτομή σας έγινε για προκαρκινική ή καρκινική πάθηση του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να σας συστηθεί να συνεχίσετε τις συνήθεις εξετάσεις Παπανικολάου.
  • Μεγαλύτερη ηλικία. Οι γυναίκες μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν το τεστ Παπανικολάου ρουτίνας στην ηλικία των 70 ετών, εάν οι προηγούμενες εξετάσεις τους για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν αρνητικές.

Κίνδυνοι

Το τεστ Παπανικολάου είναι ένας ασφαλής τρόπος για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, το τεστ Παπανικολάου δεν είναι ασφαλές. Είναι πιθανό να λάβετε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα – που σημαίνει ότι η εξέταση δεν δείχνει καμία ανωμαλία, παρόλο που έχετε μη φυσιολογικά κύτταρα.

Ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι έγινε λάθος. Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα περιλαμβάνουν:

  • Ανεπαρκής συλλογή κυττάρων
  • Μικρός αριθμός μη φυσιολογικών κυττάρων
  • Αίμα ή φλεγμονώδη κύτταρα που επισκιάζουν τα μη φυσιολογικά κύτταρα

Παρόλο που είναι δυνατόν τα μη φυσιολογικά κύτταρα να μην εντοπιστούν, ο χρόνος είναι με το μέρος σας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί. Και αν μια εξέταση δεν ανιχνεύσει τα μη φυσιολογικά κύτταρα, η επόμενη εξέταση πιθανότατα θα το κάνει.

Πώς προετοιμάζεστε;

Για να διασφαλίσετε ότι το τεστ Παπανικολάου είναι πιο αποτελεσματικό, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές πριν από την εξέτασή σας:

  • Αποφύγετε την πλύση ή τη χρήση κολπικών φαρμάκων ή σπερματοκτόνων αφρών, κρεμών ή ζελέ για δύο ημέρες πριν από το τεστ Παπανικολάου, καθώς αυτά μπορεί να ξεπλύνουν ή να αποκρύψουν τα μη φυσιολογικά κύτταρα.
  • Προσπαθήστε να μην προγραμματίσετε ένα τεστ Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτή την περίοδο του κύκλου σας, αν είναι δυνατόν.

Μετά το τεστ Παπανικολάου

Μετά το τεστ Παπανικολάου, μπορείτε να συνεχίσετε την ημέρα σας χωρίς περιορισμούς.

Ανάλογα με τον τύπο του τεστ Παπανικολάου στον οποίο υποβάλλεστε, ο γυναικολόγος σας μεταφέρει το δείγμα κυττάρων που συλλέχθηκε από τον τράχηλο της μήτρας σας σε ένα δοχείο που περιέχει ένα ειδικό υγρό για τη διατήρηση του δείγματος (τεστ Παπανικολάου με υγρό) ή σε μια γυάλινη αντικειμενοφόρο πλάκα (συμβατικό τεστ Παπανικολάου).

Τα δείγματα μεταφέρονται σε εργαστήριο όπου εξετάζονται σε μικροσκόπιο για να αναζητηθούν χαρακτηριστικά στα κύτταρα που υποδεικνύουν καρκίνο ή προκαρκινική κατάσταση.

Αποτελέσματα

Το επίχρισμα Παπανικολάου μπορεί να προειδοποιήσει τον γιατρό σας για την παρουσία ύποπτων κυττάρων που χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις.

Φυσιολογικά αποτελέσματα

Εάν κατά τη διάρκεια του επιχρίσματος Παπανικολάου σας ανακαλύφθηκαν μόνο φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, λέγεται ότι έχετε αρνητικό αποτέλεσμα. Δεν θα χρειαστείτε καμία περαιτέρω θεραπεία ή εξέταση μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο τεστ Παπανικολάου και την επόμενη πυελική εξέταση.

Μη φυσιολογικά αποτελέσματα

Εάν κατά τη διάρκεια του τεστ Παπανικολάου σας ανακαλύφθηκαν μη φυσιολογικά ή ασυνήθιστα κύτταρα, λέγεται ότι έχετε θετικό αποτέλεσμα. Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το τι σημαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τύπο των κυττάρων που ανακαλύφθηκαν στην εξέτασή σας.

Ακολουθούν ορισμένοι όροι που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να φανεί τι μπορεί να είναι η επόμενη πορεία δράσης σας:

  • Άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιόριστης σημασίας (ASCUS). Τα πλακώδη κύτταρα είναι λεπτά και επίπεδα και αναπτύσσονται στην επιφάνεια ενός υγιούς τραχήλου της μήτρας. Στην περίπτωση του ASCUS, το επίχρισμα Παπανικολάου αποκαλύπτει ελαφρώς ανώμαλα πλακώδη κύτταρα, αλλά οι αλλαγές δεν υποδηλώνουν σαφώς ότι υπάρχουν προκαρκινικά κύτταρα.

    Με την εξέταση με βάση το υγρό, μπορεί να αναλυθεί εκ νέου το δείγμα για να ελεγχθεί η παρουσία ιών που είναι γνωστό ότι προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου, όπως ορισμένοι τύποι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

    Εάν δεν υπάρχουν ιοί υψηλού κινδύνου, τα μη φυσιολογικά κύτταρα που βρέθηκαν ως αποτέλεσμα της εξέτασης δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Εάν υπάρχουν ανησυχητικοί ιοί, θα χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις.

  • Πλακώδης ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να υποδείξει ότι τα κύτταρα που συλλέγονται από το επίχρισμα Παπανικολάου μπορεί να είναι προκαρκινικά.

    Εάν οι αλλαγές είναι χαμηλού βαθμού, σημαίνει ότι το μέγεθος, το σχήμα και άλλα χαρακτηριστικά των κυττάρων υποδηλώνουν ότι εάν υπάρχει προκαρκινική βλάβη, είναι πιθανό να απέχει χρόνια από το να γίνει καρκίνος.

    Εάν οι αλλαγές είναι υψηλού βαθμού, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η βλάβη να εξελιχθεί σε καρκίνο πολύ νωρίτερα. Είναι απαραίτητες πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις.

  • Άτυπα αδενικά κύτταρα. Τα αδενικά κύτταρα παράγουν βλέννα και αναπτύσσονται στο άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας σας και μέσα στη μήτρα σας. Τα άτυπα αδενικά κύτταρα μπορεί να φαίνονται ελαφρώς ανώμαλα, αλλά δεν είναι σαφές αν είναι καρκινικά.

    Απαιτείται περαιτέρω εξέταση για να προσδιοριστεί η πηγή των μη φυσιολογικών κυττάρων και η σημασία τους.

  • Καρκίνος πλακωδών κυττάρων ή κύτταρα αδενοκαρκινώματος. Αυτό το αποτέλεσμα σημαίνει ότι τα κύτταρα που συλλέχθηκαν για το επίχρισμα Παπανικολάου εμφανίζονται τόσο ανώμαλα που ο παθολόγος είναι σχεδόν βέβαιος ότι υπάρχει καρκίνος.

    Ο “καρκίνος των πλακώδων κυττάρων” αναφέρεται σε καρκίνους που προκύπτουν στα επίπεδα επιφανειακά κύτταρα του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρας. Το “αδενοκαρκίνωμα” αναφέρεται σε καρκίνους που προκύπτουν σε αδενικά κύτταρα. Εάν βρεθούν τέτοια κύτταρα, θα σας συστηθεί άμεση αξιολόγηση.

Εάν το τεστ Παπανικολάου είναι μη φυσιολογικό, μπορεί να εκτελεστεί μια διαδικασία που ονομάζεται κολποσκόπηση, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μεγεθυντικό όργανο (κολποσκόπιο) για την εξέταση των ιστών του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου.

Ο γυναικολόγος σας μπορεί επίσης να λάβει δείγμα ιστού (βιοψία) από τυχόν περιοχές που φαίνονται παθολογικές. Το δείγμα ιστού αποστέλλεται στη συνέχεια σε εργαστήριο για ανάλυση και οριστική διάγνωση.