Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) Διάγνωση και Θεραπεία Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση κατά την οποία οι ωοθήκες παράγουν μη φυσιολογική ποσότητα ανδρογόνων, ανδρικών ορμονών του φύλου που συνήθως υπάρχουν στις γυναίκες σε μικρές ποσότητες. Η ονομασία σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών περιγράφει τις πολυάριθμες μικρές κύστεις (σάκοι γεμάτοι υγρό) που σχηματίζονται στις ωοθήκες. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες με αυτή τη διαταραχή δεν έχουν κύστες, ενώ ορισμένες γυναίκες χωρίς τη διαταραχή αναπτύσσουν κύστες.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Διάγνωση και Θεραπεία

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση κατά την οποία οι ωοθήκες παράγουν μη φυσιολογική ποσότητα ανδρογόνων, ανδρικών ορμονών του φύλου που συνήθως υπάρχουν στις γυναίκες σε μικρές ποσότητες. Η ονομασία σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών περιγράφει τις πολυάριθμες μικρές κύστες (σάκοι γεμάτοι υγρό) που σχηματίζονται στις ωοθήκες. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες με αυτή τη διαταραχή δεν έχουν κύστες, ενώ ορισμένες γυναίκες χωρίς τη διαταραχή αναπτύσσουν κύστες.

Διάγνωση

Δεν υπάρχει μία μόνο εξέταση για τη διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Ο γυναικολόγος είναι πιθανό να ξεκινήσει με μια συζήτηση των συμπτωμάτων, των φαρμάκων και τυχόν άλλων ιατρικών καταστάσεων. Μπορεί επίσης να σας ρωτήσει για τις εμμηνορροϊκές σας περιόδους και τυχόν αλλαγές στο βάρος σας. Η φυσική εξέταση περιλαμβάνει τον έλεγχο για ενδείξεις υπερβολικής τριχοφυΐας, αντίστασης στην ινσουλίνη και ακμής.

Στη συνέχεια, μπορεί να σας συστήσει:

  • Εξέταση της πυέλου. Κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, μπορεί να ελέγξει τα αναπαραγωγικά σας όργανα για μάζες, όγκους ή άλλες αλλαγές.
  • Εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα των ορμονών. Αυτή η εξέταση μπορεί να αποκλείσει πιθανές αιτίες προβλημάτων εμμήνου ρύσεως ή περίσσειας ανδρογόνων που μιμούνται το PCOS. Μπορεί να υποβληθείτε και σε άλλες εξετάσεις αίματος, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων νηστείας. Μια δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη μπορεί να μετρήσει την αντίδραση του σώματός σας στη ζάχαρη (γλυκόζη).
  • Υπερηχογράφημα. Ένα υπερηχογράφημα μπορεί να ελέγξει την εμφάνιση των ωοθηκών σας και το πάχος του βλεννογόνου της μήτρας σας. Μια συσκευή που μοιάζει με ραβδί (μορφοτροπέας) τοποθετείται στον κόλπο. Ο μορφοτροπέας εκπέμπει ηχητικά κύματα που μεταφράζονται σε εικόνες σε οθόνη υπολογιστή.

Εάν έχετε διάγνωση PCOS, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει περισσότερες εξετάσεις για επιπλοκές. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τακτικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της ανοχής στη γλυκόζη και των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
  • Έλεγχος για κατάθλιψη και άγχος
  • Έλεγχος για αποφρακτική άπνοια ύπνου

Θεραπεία

Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών επικεντρώνεται στη διαχείριση των πραγμάτων που σας απασχολούν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υπογονιμότητα, υπερτρίχωση, ακμή ή παχυσαρκία. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Μπορεί να σας συστηθεί απώλεια βάρους μέσω μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων σε συνδυασμό με μέτριες δραστηριότητες άσκησης. Ακόμη και μια μέτρια μείωση του βάρους σας – για παράδειγμα, η απώλεια του 5% του σωματικού σας βάρους – μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή σας. Η απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που συνιστώνται για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και μπορεί να βοηθήσει στην υπογονιμότητα. 

Φάρμακα και PCOS

Για να ρυθμίσετε την περίοδό σας, μπορεί να σας συστηθεί:

  • Συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια. Τα χάπια που περιέχουν τόσο οιστρογόνα όσο και προγεστερόνη μειώνουν την παραγωγή ανδρογόνων και ρυθμίζουν τα οιστρογόνα. Η ρύθμιση των ορμονών σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου και να διορθώσει την ακανόνιστη αιμορραγία, την υπερβολική τριχοφυΐα και την ακμή.
  • Θεραπεία με προγεστερόνη. Η λήψη προγεστερόνης για 10 έως 14 ημέρες κάθε 1 έως 2 μήνες μπορεί να ρυθμίσει την περίοδό σας και να προστατεύσει από τον καρκίνο του ενδομητρίου. Αυτή η θεραπεία με προγεστερόνη δεν βελτιώνει τα επίπεδα ανδρογόνων και δεν θα αποτρέψει την εγκυμοσύνη. Το μίνι χάπι που περιέχει μόνο προγεστερόνη ή η ενδομήτρια συσκευή που περιέχει προγεστερόνη είναι καλύτερη επιλογή εάν επιθυμείτε επίσης να αποφύγετε την εγκυμοσύνη.

Για να σας βοηθήσει στην ωορρηξία ώστε να μπορέσετε να μείνετε έγκυος, μπορεί να σας συστηθεί:

  • Κλομιφαίνη. Αυτό το από του στόματος αντιοιστρογονικό φάρμακο λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.
  • Λετροζόλη (Femara). Αυτή η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να λειτουργήσει για τη διέγερση των ωοθηκών.
  • Μετφορμίνη. Αυτό το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνετε από το στόμα βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης. Εάν δεν μείνετε έγκυος με τη χρήση κλομιφαίνης, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την προσθήκη μετφορμίνης για να σας βοηθήσει στην ωορρηξία. Εάν έχετε προδιαβήτη, η μετφορμίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη σε διαβήτη τύπου 2 και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
  • Γοναδοτροπίνες. Αυτά τα ορμονικά φάρμακα χορηγούνται με ένεση.

Για να μειώσετε την υπερβολική τριχοφυΐα ή να βελτιώσετε την ακμή, μπορεί να σας συστηθεί:

  • Αντισυλληπτικά χάπια. Αυτά τα χάπια μειώνουν την παραγωγή ανδρογόνων που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική τριχοφυΐα και ακμή.
  • Σπιρονολακτόνη (αλδακτόνη). Αυτό το φάρμακο εμποδίζει τις επιδράσεις των ανδρογόνων στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής τριχοφυΐας και της ακμής. Η σπιρονολακτόνη μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, οπότε απαιτείται αποτελεσματικός έλεγχος των γεννήσεων κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Αυτό το φάρμακο δεν συνιστάται εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.
  • Εφλορνιθίνη (Vaniqa). Αυτή η κρέμα μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη τριχών στο πρόσωπο.
  • Αποτρίχωση. Η ηλεκτρόλυση και η αποτρίχωση με λέιζερ είναι δύο επιλογές για την αφαίρεση των τριχών. Η ηλεκτρόλυση χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική βελόνα που εισάγεται σε κάθε θύλακα τρίχας. Η βελόνα στέλνει έναν παλμό ηλεκτρικού ρεύματος. Το ρεύμα βλάπτει και στη συνέχεια καταστρέφει τον θύλακα. Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μια ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί μια συγκεντρωμένη δέσμη φωτός για την αφαίρεση των ανεπιθύμητων τριχών. Μπορεί να χρειαστείτε πολλαπλές θεραπείες ηλεκτρόλυσης ή αποτρίχωσης με λέιζερ. Το ξύρισμα, το μάδημα ή η χρήση κρεμών που διαλύουν τις ανεπιθύμητες τρίχες μπορεί να είναι άλλες επιλογές. Αλλά αυτές είναι προσωρινές και οι τρίχες μπορεί να πυκνώσουν όταν ξαναβγούν.
  • Θεραπείες ακμής. Τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών και των τοπικών κρεμών ή τζελ, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ακμής. 

Τρόπος ζωής και οικιακές θεραπείες

Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των επιπτώσεων του PCOS, προσπαθήστε να:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και ανδρογόνων. Μπορεί επίσης να αποκαταστήσει την ωορρηξία.
  • Περιορίστε τους υδατάνθρακες. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο αργά. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα μαγειρεμένα ξηρά φασόλια και τον αρακά.
  • Να είστε δραστήριοι. Η άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εάν έχετε PCOS, η αύξηση της καθημερινής σας δραστηριότητας και η τακτική άσκηση μπορεί να θεραπεύσει ή ακόμη και να αποτρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Το να είστε δραστήριοι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο και να αποφύγετε την ανάπτυξη διαβήτη.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Για το PCOS, μπορεί να επισκεφθείτε έναν ειδικό στη γυναικεία αναπαραγωγική ιατρική (γυναικολόγο), έναν ειδικό στις ορμονικές διαταραχές (ενδοκρινολόγο) ή έναν ειδικό στην υπογονιμότητα (ενδοκρινολόγο αναπαραγωγής).

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Πριν από το ραντεβού σας, φτιάξτε έναν κατάλογο με τα εξής:

  • Τα συμπτώματα που έχετε και για πόσο καιρό
  • Πληροφορίες σχετικά με την περίοδό σας, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά εμφανίζεται, πόσο διαρκεί και πόσο βαριά είναι
  • Όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες, τα βότανα και άλλα συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων
  • Βασικές προσωπικές και ιατρικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων άλλων καταστάσεων υγείας, πρόσφατων αλλαγών στη ζωή και στρεσογόνων παραγόντων

Ερωτήσεις προς τον Γυναικολόγο

Ορισμένες βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε περιλαμβάνουν:

  • Τι εξετάσεις συστήνετε;
  • Πώς επηρεάζει το PCOS τις πιθανότητες να μείνω έγκυος;
  • Υπάρχουν φάρμακα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα συμπτώματά μου ή την πιθανότητα να μείνω έγκυος;
  • Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα;
  • Πώς θα επηρεάσει το PCOS την υγεία μου μακροπρόθεσμα;
  • Έχω άλλες ιατρικές παθήσεις. Πώς μπορώ να τις διαχειριστώ καλύτερα μαζί;

Μη διστάσετε να θέσετε και άλλες ερωτήσεις καθώς σας έρχονται στο μυαλό.