Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ένας τύπος κολπικής φλεγμονής που προκαλείται από την υπερανάπτυξη των βακτηρίων που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο, η οποία διαταράσσει τη φυσική ισορροπία. Οι γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία είναι πιο πιθανό να πάθουν βακτηριακή κολπίτιδα, αλλά μπορεί να επηρεάσει γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Η αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά ορισμένες δραστηριότητες, όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις ή οι συχνές πλύσεις, αυξάνουν τον κίνδυνο.

Βακτηριακή Κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ένας τύπος κολπικής φλεγμονής που προκαλείται από την υπερανάπτυξη των βακτηρίων που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο, η οποία διαταράσσει τη φυσική ισορροπία.

Οι γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία είναι πιο πιθανό να πάθουν βακτηριακή κολπίτιδα, αλλά μπορεί να επηρεάσει γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Η αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά ορισμένες δραστηριότητες, όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις ή οι συχνές πλύσεις, αυξάνουν τον κίνδυνο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λεπτές, γκρίζες, λευκές ή πράσινες κολπικές εκκρίσεις
  • Oσμή “ψαριού” από τον κόλπο
  • Κολπική φαγούρα
  • Κάψιμο κατά την ούρηση

Βέβαια, ορισμένες γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα δεν έχουν συμπτώματα.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό;

Κλείστε ραντεβού για να δείτε το γυναικολόγο σας εάν:

  • Έχετε κολπικό έκκριμα που είναι καινούργιο και σχετίζεται με οσμή ή πυρετό. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία και να εντοπίσετε τα σημεία και τα συμπτώματα.
  • Αν είχατε κολπικές λοιμώξεις στο παρελθόν, αλλά το χρώμα και η σύσταση των εκκρίσεων σας φαίνεται διαφορετική αυτή τη φορά.
  • Έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή έναν πρόσφατο νέο σύντροφο. Μερικές φορές, τα συμπτώματα μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης είναι παρόμοια με εκείνα της βακτηριακής κολπίτιδας.

Αιτίες

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης ενός από τα διάφορα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο σας. Συνήθως, τα “καλά” βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) υπερτερούν αριθμητικά των “κακών” βακτηρίων (αναερόβια). Αλλά αν υπάρχουν πάρα πολλά αναερόβια βακτήρια, διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία των μικροοργανισμών στον κόλπο σας και προκαλούν βακτηριακή κολπίτιδα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για βακτηριακή κολπίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Έχοντας πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή έναν νέο ερωτικό σύντροφο. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή νέο ερωτικό σύντροφο. Η βακτηριακή κολπίτιδα εμφανίζεται επίσης συχνά σε γυναίκες που κάνουν σεξ με γυναίκες.
  • Η πρακτική του ξεπλύματος του κόλπου σας με νερό ή με ένα καθαριστικό μέσο (υγρό μαντηλάκι) διαταράσσει τη φυσική ισορροπία του κόλπου σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων και να προκαλέσει βακτηριακή κολπίτιδα. Δεδομένου ότι ο κόλπος αυτοκαθαρίζεται, οι πλύσεις δεν είναι απαραίτητες.
  • Φυσική έλλειψη βακτηρίων γαλακτοβακίλλων. Εάν το φυσικό περιβάλλον του κόλπου σας δεν παράγει αρκετά από τα καλά βακτήρια γαλακτοβακίλιας, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε βακτηριακή κολπίτιδα.

Επιπλοκές

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν προκαλεί γενικά επιπλοκές. Μερικές φορές, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Πρόωρο τοκετό. Στις έγκυες γυναίκες, η βακτηριακή κολπίτιδα συνδέεται με πρόωρους τοκετούς και μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Η βακτηριακή κολπίτιδα καθιστά τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως ο HIV, ο ιός του απλού έρπητα, τα χλαμύδια ή η γονόρροια.
  • Κίνδυνος λοίμωξης μετά από γυναικολογική χειρουργική επέμβαση. Η ύπαρξη βακτηριακής κολπίτιδας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικής λοίμωξης μετά από επεμβάσεις όπως η υστερεκτομή ή η διαστολή και απόξεση (D&C).
  • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID). Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει PID, μια λοίμωξη της μήτρας και των σαλπίγγων που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Πρόληψη και Βακτηριακή Κολπίτιδα

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας:

  • Ελαχιστοποίηση του κολπικού ερεθισμού. Χρησιμοποιείτε ήπια, μη αποσμητικά σαπούνια και αρωματικά ταμπόν ή σερβιέτες.
  • Μην κάνετε ντους με έντονο καθάρισμα κόλπου. Ο κόλπος σας δεν απαιτεί καθαρισμό εκτός από το κανονικό μπάνιο. Οι συχνές πλύσεις διαταράσσουν την κολπική ισορροπία και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μόλυνσης. Οι πλύσεις δεν θα καθαρίσουν μια κολπική λοίμωξη.
  • Αποφύγετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Χρησιμοποιήστε ανδρικό προφυλακτικό από λατέξ.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της βακτηριακής κολπίτιδας, ο γυναικολόγος σας μπορεί:

  • Να κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό. Μπορεί να ρωτήσει για τυχόν προηγούμενες κολπικές λοιμώξεις ή σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
  • Να πραγματοποιήσει πυελική εξέταση. Κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, εξετάζετε οπτικά ο κόλπο σας για ενδείξεις λοίμωξης και ελέγχονται τα πυελικά σας όργανα για ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν νόσο.
  • Λαμβάνει δείγμα κολπικών εκκρίσεων. Αυτό μπορεί να γίνει για να ελεγχθεί η υπερανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων στην κολπική σας χλωρίδα. Μπορεί να εξετάσει τις κολπικές εκκρίσεις στο μικροσκόπιο, αναζητώντας “κύτταρα ενδείξεων”, κολπικά κύτταρα καλυμμένα με βακτήρια που αποτελούν ένδειξη βακτηριακής κολπίτιδας.
  • Ελεγχθεί το κολπικό σας pH. Μπορεί να ελέγξει την οξύτητα του κόλπου σας, τοποθετώντας μια δοκιμαστική ταινία pH στον κόλπο σας. Ένα κολπικό pH 4,5 ή υψηλότερο είναι σημάδι βακτηριακής κολπίτιδας.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν ένα από τα ακόλουθα φάρμακα:

  • Μετρονιδαζόλη (Flagyl, Metrogel-Vaginal, άλλα). Αυτό το φάρμακο μπορεί να λαμβάνεται ως χάπι από το στόμα (από το στόμα). Η μετρονιδαζόλη είναι επίσης διαθέσιμη ως τοπική γέλη που εισάγετε στον κόλπο σας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο στομαχικών διαταραχών, κοιλιακού πόνου ή ναυτίας κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου, αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τουλάχιστον μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας – ελέγξτε τις οδηγίες στο προϊόν.
  • Κλινδαμυκίνη (Cleocin, Clindesse, άλλα). Αυτό το φάρμακο διατίθεται ως κρέμα που εισάγετε στον κόλπο σας. Η κρέμα κλινδαμυκίνης μπορεί να αποδυναμώσει τα προφυλακτικά από λατέξ κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά τη διακοπή της χρήσης της κρέμας.
  • Τινιδαζόλη (Tindamax). Αυτό το φάρμακο λαμβάνεται από το στόμα. Η τινιδαζόλη έχει την ίδια πιθανότητα για στομαχικές διαταραχές και ναυτία όπως και η από του στόματος χορηγούμενη μετρονιδαζόλη, γι’ αυτό αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
  • Σεκνιδαζόλη (Solosec). Πρόκειται για ένα αντιβιοτικό που λαμβάνετε από το στόμα σε μία δόση. Το φάρμακο κυκλοφορεί σε συσκευασία κόκκων που πασπαλίζετε πάνω σε ένα μαλακό τρόφιμο, όπως σάλτσα μήλου, πουτίγκα ή γιαούρτι. Τρώτε το μείγμα εντός 30 λεπτών, προσέχοντας να μην τσακίσετε ή μασήσετε τους κόκκους.

Πάρτε το φάρμακό σας ή χρησιμοποιήστε την κρέμα ή τη γέλη για όσο χρονικό διάστημα σας το συνταγογραφεί ο γυναικολόγος σας – ακόμη και αν τα συμπτώματά σας υποχωρήσουν. Η πρόωρη διακοπή της θεραπείας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής.

Υποτροπή

Είναι σύνηθες η βακτηριακή κολπίτιδα να επανεμφανίζεται εντός τριών έως 12 μηνών, παρά τη θεραπεία. Εάν τα συμπτώματά σας επανεμφανιστούν σύντομα μετά τη θεραπεία, μιλήστε με το γιατρό σας για θεραπείες. Μια επιλογή μπορεί να είναι η θεραπεία μετρονιδαζόλης εκτεταμένης χρήσης.

Μια προσέγγιση αυτοβοήθειας είναι η θεραπεία αποικισμού με γαλακτοβάκιλλους – η οποία προσπαθεί να ενισχύσει τον αριθμό των καλών βακτηρίων στον κόλπο σας και να αποκαταστήσει ένα ισορροπημένο κολπικό περιβάλλον – που ενδεχομένως επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ορισμένων τύπων γιαουρτιού ή άλλων τροφίμων που περιέχουν γαλακτοβάκιλλους. Ενώ η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο όφελος από τη θεραπεία με προβιοτικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για το θέμα.