Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια σύνθετη σειρά διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη γονιμότητα ή να αποτρέψουν γενετικά προβλήματα και να βοηθήσουν στη σύλληψη ενός παιδιού.
Κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, συλλέγονται (ανακτώνται) ώριμα ωάρια από τις ωοθήκες και γονιμοποιούνται από σπέρμα σε εργαστήριο. Στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο (έμβρυο) ή τα ωάρια (έμβρυα) μεταφέρονται σε μια μήτρα. Ένας πλήρης κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Μερικές φορές τα βήματα αυτά χωρίζονται σε διαφορετικά μέρη και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με τη χρήση των ωαρίων και του σπέρματος του ίδιου του ζευγαριού. Ή η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει ωάρια, σπέρμα ή έμβρυα από γνωστό ή ανώνυμο δότη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας φορέας κύησης -κάποια που έχει ένα έμβρυο εμφυτευμένο στη μήτρα-.
Οι πιθανότητές σας να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό με τη χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία σας και η αιτία της υπογονιμότητας. Επιπλέον, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και επεμβατική. Εάν μεταφερθούν περισσότερα από ένα έμβρυα στη μήτρα, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη με περισσότερα από ένα έμβρυα (πολλαπλή εγκυμοσύνη).
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια θεραπεία για υπογονιμότητα ή γενετικά προβλήματα. Εάν η εξωσωματική γονιμοποίηση πραγματοποιείται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να είστε σε θέση να δοκιμάσετε λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές πριν από την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων γονιμότητας για την αύξηση της παραγωγής ωαρίων ή ενδομήτριας σπερματέγχυσης – μια διαδικασία κατά την οποία το σπέρμα τοποθετείται απευθείας στη μήτρα κοντά στον χρόνο της ωορρηξίας.
Ορισμένες φορές, η εξωσωματική γονιμοποίηση προσφέρεται ως κύρια θεραπεία υπογονιμότητας σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί επίσης να γίνει εάν έχετε ορισμένες παθήσεις της υγείας σας. Για παράδειγμα, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε:
Γυναίκες που δεν έχουν λειτουργική μήτρα ή για τις οποίες η εγκυμοσύνη ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους μπορεί να επιλέξουν την εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας ένα άλλο άτομο για να κυοφορήσει την εγκυμοσύνη (παρένθετη μητέρα). Στην περίπτωση αυτή, τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται με σπέρμα, αλλά τα έμβρυα που προκύπτουν τοποθετούνται στη μήτρα της παρένθετης μητέρας.
Οι κίνδυνοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνουν:
Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ηλικίες και τα ιατρικά προβλήματα των ασθενών, καθώς και ο θεραπευτικός πληθυσμός και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Πριν ξεκινήσετε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη χρήση των δικών σας ωαρίων και σπέρματος, εσείς και ο σύντροφός σας θα χρειαστείτε πιθανότατα διάφορες εξετάσεις, όπως
Πριν ξεκινήσετε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, εξετάστε σημαντικές ερωτήσεις, όπως:
Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει διάφορα στάδια – διέγερση των ωοθηκών, ανάκτηση ωαρίων, ανάκτηση σπέρματος, γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά. Ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι από ένας κύκλοι.
Η έναρξη ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης ξεκινά με τη χρήση συνθετικών ορμονών για τη διέγερση των ωοθηκών ώστε να παράγουν πολλαπλά ωάρια – αντί για το ένα ωάριο που συνήθως αναπτύσσεται κάθε μήνα. Τα πολλαπλά ωάρια είναι απαραίτητα επειδή ορισμένα ωάρια δεν θα γονιμοποιηθούν ή δεν θα αναπτυχθούν κανονικά μετά τη γονιμοποίηση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορα διαφορετικά φάρμακα, όπως:
Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να καθορίσει ποια φάρμακα να χρησιμοποιήσετε και πότε να τα χρησιμοποιήσετε.
Συνήθως, θα χρειαστείτε μία έως δύο εβδομάδες διέγερσης των ωοθηκών πριν τα ωάριά σας είναι έτοιμα για ανάκτηση. Για να προσδιορίσετε πότε τα ωάρια είναι έτοιμα για λήψη, μπορεί να έχετε:
Ορισμένες φορές οι κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να ακυρωθούν πριν από την ανάκτηση ωαρίων για έναν από αυτούς τους λόγους:
Εάν ο κύκλος σας ακυρωθεί, μπορεί να σας συστηθεί αλλαγή των φαρμάκων ή των δόσεών τους για την προώθηση καλύτερης ανταπόκρισης κατά τη διάρκεια μελλοντικών κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ή μπορεί να σας υποδειχθεί ότι χρειάζεστε δότρια ωαρίων.
Το σπέρμα διαχωρίζεται από το σπερματικό υγρό στο εργαστήριο.
Η γονιμοποίηση μπορεί να επιχειρηθεί με δύο κοινές μεθόδους:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας συστηθούν άλλες διαδικασίες πριν από τη μεταφορά εμβρύων.
Η εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως πραγματοποιείται δύο έως πέντε ημέρες μετά την ωοληψία.
Μπορεί να σας χορηγηθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό. Η διαδικασία είναι συνήθως ανώδυνη, αν και μπορεί να έχετε ήπιες κράμπες.
Ο γιατρός θα εισάγει έναν μακρύ, λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας στον κόλπο, μέσω του τραχήλου της μήτρας και στη μήτρα σας.
Μια σύριγγα που περιέχει ένα ή περισσότερα έμβρυα αιωρούμενα σε μικρή ποσότητα υγρού συνδέεται στο άκρο του καθετήρα.
Χρησιμοποιώντας τη σύριγγα, ο γιατρός τοποθετεί το έμβρυο ή τα έμβρυα στη μήτρα.
Εάν είναι επιτυχής, ένα έμβρυο θα εμφυτευτεί στο βλεννογόνο της μήτρας σας περίπου έξι έως 10 ημέρες μετά την ωοληψία.
Μετά την εμβρυομεταφορά, μπορείτε να συνεχίσετε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ωστόσο, οι ωοθήκες σας μπορεί να εξακολουθούν να είναι διογκωμένες. Σκεφτείτε να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει δυσφορία.
Οι τυπικές παρενέργειες περιλαμβάνουν:
Εάν εμφανίσετε μέτριο ή έντονο πόνο μετά την εμβρυομεταφορά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Αυτός θα σας αξιολογήσει για επιπλοκές όπως λοίμωξη, συστροφή μιας ωοθήκης και σοβαρό σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Περίπου 12 ημέρες έως δύο εβδομάδες μετά την ωοληψία, θα κάνετε μία εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί αν είστε έγκυος.
Εάν δεν είστε έγκυος, θα σταματήσετε να παίρνετε προγεστερόνη και πιθανότατα θα σας έρθει περίοδος εντός μιας εβδομάδας. Εάν δεν έχετε περίοδο ή έχετε ασυνήθιστη αιμορραγία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Εάν ενδιαφέρεστε να επιχειρήσετε έναν ακόμη κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), μπορεί να σας προταθούν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να βελτιώσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος μέσω IVF.
Οι πιθανότητες να γεννήσετε ένα υγιές μωρό μετά τη χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως:
© 2024 – Πολιτική Απορρήτου
ObGyn Dr. Videnmaier Alexandros