Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ένας τύπος κολπικής φλεγμονής που προκαλείται από την υπερανάπτυξη των βακτηρίων που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο, η οποία διαταράσσει τη φυσική ισορροπία.
Οι γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία είναι πιο πιθανό να πάθουν βακτηριακή κολπίτιδα, αλλά μπορεί να επηρεάσει γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Η αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά ορισμένες δραστηριότητες, όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις ή οι συχνές πλύσεις, αυξάνουν τον κίνδυνο.
Τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Βέβαια, ορισμένες γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα δεν έχουν συμπτώματα.
Κλείστε ραντεβού για να δείτε το γυναικολόγο σας εάν:
Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης ενός από τα διάφορα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο σας. Συνήθως, τα “καλά” βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) υπερτερούν αριθμητικά των “κακών” βακτηρίων (αναερόβια). Αλλά αν υπάρχουν πάρα πολλά αναερόβια βακτήρια, διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία των μικροοργανισμών στον κόλπο σας και προκαλούν βακτηριακή κολπίτιδα.
Οι παράγοντες κινδύνου για βακτηριακή κολπίτιδα περιλαμβάνουν:
Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν προκαλεί γενικά επιπλοκές. Μερικές φορές, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε:
Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας:
Για τη διάγνωση της βακτηριακής κολπίτιδας, ο γυναικολόγος σας μπορεί:
Για τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν ένα από τα ακόλουθα φάρμακα:
Πάρτε το φάρμακό σας ή χρησιμοποιήστε την κρέμα ή τη γέλη για όσο χρονικό διάστημα σας το συνταγογραφεί ο γυναικολόγος σας – ακόμη και αν τα συμπτώματά σας υποχωρήσουν. Η πρόωρη διακοπή της θεραπείας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής.
Είναι σύνηθες η βακτηριακή κολπίτιδα να επανεμφανίζεται εντός τριών έως 12 μηνών, παρά τη θεραπεία. Εάν τα συμπτώματά σας επανεμφανιστούν σύντομα μετά τη θεραπεία, μιλήστε με το γιατρό σας για θεραπείες. Μια επιλογή μπορεί να είναι η θεραπεία μετρονιδαζόλης εκτεταμένης χρήσης.
Μια προσέγγιση αυτοβοήθειας είναι η θεραπεία αποικισμού με γαλακτοβάκιλλους – η οποία προσπαθεί να ενισχύσει τον αριθμό των καλών βακτηρίων στον κόλπο σας και να αποκαταστήσει ένα ισορροπημένο κολπικό περιβάλλον – που ενδεχομένως επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ορισμένων τύπων γιαουρτιού ή άλλων τροφίμων που περιέχουν γαλακτοβάκιλλους. Ενώ η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο όφελος από τη θεραπεία με προβιοτικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για το θέμα.
© 2024 – Πολιτική Απορρήτου
ObGyn Dr. Videnmaier Alexandros