Ο διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κύηση). Όπως και άλλοι τύποι διαβήτη, ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρά σας χρησιμοποιούν το σάκχαρο (γλυκόζη). Προκαλεί υψηλό σάκχαρο στο αίμα που μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας και την υγεία του μωρού σας.
Ενώ κάθε επιπλοκή της εγκυμοσύνης είναι ανησυχητική, υπάρχουν και καλά νέα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε να βοηθήσετε στον έλεγχο του διαβήτη κύησης τρώγοντας υγιεινές τροφές, ασκώντας και, εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να διατηρήσει εσάς και το μωρό σας υγιείς και να αποτρέψει έναν δύσκολο τοκετό.
Εάν έχετε διαβήτη κύησης, γενικά το σάκχαρο στο αίμα σας επιστρέφει στα συνήθη επίπεδά του σύντομα μετά τον τοκετό. Αλλά αν είχατε διαβήτη κύησης, έχετε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2. Θα πρέπει να εξετάζεστε συχνότερα για αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος.
Τις περισσότερες φορές, ο διαβήτης κύησης δεν προκαλεί αξιοσημείωτα σημεία ή συμπτώματα. Η αυξημένη δίψα και η συχνότερη ούρηση είναι πιθανά συμπτώματα.
Εάν είναι δυνατόν, αναζητήστε ιατρική περίθαλψη νωρίς – όταν σκέφτεστε για πρώτη φορά να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος – ώστε ο γυναικολόγος σας να ελέγξει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης μαζί με τη συνολική σας ευεξία. Μόλις μείνετε έγκυος, θα ελεγχθείτε για διαβήτη κύησης στο πλαίσιο της προγεννητικής σας φροντίδας.
Εάν αναπτύξετε διαβήτη κύησης, μπορεί να χρειάζεστε πιο συχνά εξετάσεις. Είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, οπότε θα σας παρακολουθούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και την υγεία του μωρού σας.
Το υπερβολικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη συχνά παίζει ρόλο.
Συνήθως, διάφορες ορμόνες λειτουργούν για να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Αλλά κατά τη διάρκεια της κύησης, τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, καθιστώντας δυσκολότερη την αποτελεσματική επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα από το σώμα. Αυτό κάνει το σάκχαρο στο αίμα να αυξάνεται.
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Αν δεν αντιμετωπίζεται προσεκτικά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε εσάς και το μωρό σας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πιθανότητας να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για τον τοκετό (καισαρική τομή).
Εάν έχετε διαβήτη κύησης, το μωρό σας μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για:
Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για:
Δεν υπάρχουν εγγυήσεις όσον αφορά την πρόληψη του – αλλά όσο περισσότερες υγιεινές συνήθειες μπορείτε να υιοθετήσετε πριν από την εγκυμοσύνη, τόσο το καλύτερο. Εάν είχατε διαβήτη κύησης, αυτές οι υγιεινές επιλογές μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο να τον εμφανίσετε ξανά σε μελλοντικές εγκυμοσύνες ή να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.
© 2024 – Πολιτική Απορρήτου
ObGyn Dr. Videnmaier Alexandros