...
Ο διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κύηση). Όπως και άλλοι τύποι διαβήτη, ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρά σας χρησιμοποιούν το σάκχαρο (γλυκόζη). Ο διαβήτης κύησης προκαλεί υψηλό σάκχαρο στο αίμα που μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας και την υγεία του μωρού σας. Ενώ κάθε επιπλοκή της εγκυμοσύνης είναι ανησυχητική, υπάρχουν και καλά νέα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε να βοηθήσετε στον έλεγχο του διαβήτη κύησης τρώγοντας υγιεινές τροφές, ασκώντας και, εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να διατηρήσει εσάς και το μωρό σας υγιείς και να αποτρέψει έναν δύσκολο τοκετό. Εάν έχετε διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γενικά το σάκχαρο στο αίμα σας επιστρέφει στα συνήθη επίπεδά του σύντομα μετά τον τοκετό. Αλλά αν είχατε διαβήτη κύησης, έχετε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2. Θα πρέπει να εξετάζεστε συχνότερα για αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος.

Διαβήτης Κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κύηση). Όπως και άλλοι τύποι διαβήτη, ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρά σας χρησιμοποιούν το σάκχαρο (γλυκόζη). Προκαλεί υψηλό σάκχαρο στο αίμα που μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας και την υγεία του μωρού σας.

Ενώ κάθε επιπλοκή της εγκυμοσύνης είναι ανησυχητική, υπάρχουν και καλά νέα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε να βοηθήσετε στον έλεγχο του διαβήτη κύησης τρώγοντας υγιεινές τροφές, ασκώντας και, εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να διατηρήσει εσάς και το μωρό σας υγιείς και να αποτρέψει έναν δύσκολο τοκετό.

Εάν έχετε διαβήτη κύησης, γενικά το σάκχαρο στο αίμα σας επιστρέφει στα συνήθη επίπεδά του σύντομα μετά τον τοκετό. Αλλά αν είχατε διαβήτη κύησης, έχετε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2. Θα πρέπει να εξετάζεστε συχνότερα για αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος.

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές, ο διαβήτης κύησης δεν προκαλεί αξιοσημείωτα σημεία ή συμπτώματα. Η αυξημένη δίψα και η συχνότερη ούρηση είναι πιθανά συμπτώματα.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Εάν είναι δυνατόν, αναζητήστε ιατρική περίθαλψη νωρίς – όταν σκέφτεστε για πρώτη φορά να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος – ώστε ο γυναικολόγος σας να ελέγξει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης μαζί με τη συνολική σας ευεξία. Μόλις μείνετε έγκυος, θα ελεγχθείτε για διαβήτη κύησης στο πλαίσιο της προγεννητικής σας φροντίδας.

Εάν αναπτύξετε διαβήτη κύησης, μπορεί να χρειάζεστε πιο συχνά εξετάσεις. Είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, οπότε θα σας παρακολουθούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και την υγεία του μωρού σας.

Αιτίες

Το υπερβολικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη συχνά παίζει ρόλο.

Συνήθως, διάφορες ορμόνες λειτουργούν για να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Αλλά κατά τη διάρκεια της κύησης, τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, καθιστώντας δυσκολότερη την αποτελεσματική επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα από το σώμα. Αυτό κάνει το σάκχαρο στο αίμα να αυξάνεται.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία
  • Μη σωματική δραστηριότητα
  • Να έχετε προδιαβήτη
  • Διαβήτης κύησης κατά τη διάρκεια προηγούμενης εγκυμοσύνης
  • Έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Έχοντας άμεσο μέλος της οικογένειας με διαβήτη
  • Έχοντας γεννήσει στο παρελθόν μωρό με βάρος άνω των 4,1 κιλών (9 pounds)

Επιπλοκές και Διαβήτης Κύησης

Αν δεν αντιμετωπίζεται προσεκτικά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε εσάς και το μωρό σας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πιθανότητας να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για τον τοκετό (καισαρική τομή).

Επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν το μωρό σας

Εάν έχετε διαβήτη κύησης, το μωρό σας μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για:

  • Υπερβολικό βάρος γέννησης. Εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερο από το τυπικό εύρος, μπορεί να προκαλέσει την υπερβολική ανάπτυξη του μωρού σας. Τα πολύ μεγάλα μωρά – εκείνα που ζυγίζουν 4,5 κιλά ή περισσότερο – είναι πιο πιθανό να σφηνωθούν στο κανάλι γέννησης, να έχουν τραυματισμούς κατά τη γέννηση ή να χρειαστούν γέννηση με καισαρική τομή.
  • Πρόωρος τοκετός. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. 
  • Σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή. Τα μωρά που γεννιούνται νωρίς μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας – μια κατάσταση που δυσχεραίνει την αναπνοή.
  • Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία). Μερικές φορές τα μωρά έχουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα λίγο μετά τη γέννηση. Σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις στο μωρό. Η άμεση σίτιση και μερικές φορές η ενδοφλέβια χορήγηση διαλύματος γλυκόζης μπορούν να επαναφέρουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του μωρού στο φυσιολογικό.
  • Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2 αργότερα στη ζωή. Τα μωρά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.
  • Θνησιγένεια. Ο μη θεραπευμένος διαβήτης κύησης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του μωρού είτε πριν είτε λίγο μετά τη γέννηση.

Επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν εσας

Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία. Αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και προεκλαμψίας – μιας σοβαρής επιπλοκής της εγκυμοσύνης που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα συμπτώματα που μπορεί να απειλήσουν τόσο τη ζωή σας όσο και τη ζωή του μωρού σας.
  • Να υποβληθείτε σε χειρουργικό τοκετό (καισαρική τομή). Είναι πιο πιθανό να υποβληθείτε σε καισαρική τομή.
  • Μελλοντικός διαβήτης. Εάν έχετε διαβήτη κύησης, είναι πιο πιθανό να τον εμφανίσετε ξανά κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής κύησης. Έχετε επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 καθώς μεγαλώνετε.

Πρόληψη

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις όσον αφορά την πρόληψη του – αλλά όσο περισσότερες υγιεινές συνήθειες μπορείτε να υιοθετήσετε πριν από την εγκυμοσύνη, τόσο το καλύτερο. Εάν είχατε διαβήτη κύησης, αυτές οι υγιεινές επιλογές μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο να τον εμφανίσετε ξανά σε μελλοντικές εγκυμοσύνες ή να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

  • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Επιλέξτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Επικεντρωθείτε στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιδιώξτε την ποικιλία για να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση ή τη διατροφή. Προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων.
  • Παραμείνετε δραστήριες. Η άσκηση πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από την ανάπτυξη του. Στοχεύστε σε 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Κάντε έναν γρήγορο καθημερινό περίπατο. Κάντε ποδήλατο. Κολυμπήστε. Μικρές εκρήξεις δραστηριότητας – όπως το να παρκάρετε πιο μακριά από το προορισμό σας όταν κάνετε δουλειές ή να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα για περπάτημα – βοηθάνε.
  • Ξεκινήστε την εγκυμοσύνη με υγιές βάρος. Εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, η απώλεια επιπλέον βάρους εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια πιο υγιή εγκυμοσύνη. Επικεντρωθείτε στην πραγματοποίηση μόνιμων αλλαγών στις διατροφικές σας συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων.
  • Μην παίρνετε περισσότερο βάρος από το συνιστώμενο. Η πρόσληψη κάποιου βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τυπική και υγιής. Αλλά η υπερβολική αύξηση του βάρους πολύ γρήγορα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας ποια είναι η λογική ποσότητα αύξησης βάρους για εσάς.
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.